GEZONDE VOEDING: WAAROM?
- Je hebt meer energie en voelt je fitter.
- Je hebt veel minder kans om volgende ziekten te ontwikkelen: suikerziekte (diabetes), hoge bloeddruk, hartinfarcten, prostaat- en borstkanker, dikke darmkanker, …
- Minder kans dus om daar medicatie voor te moeten nemen of eraan te sterven. Straffer nog: zelfs al je al suikerziekte of een hoge bloeddruk hebt, kan je vaak de medicatie verminderen of stoppen als vermagert door gezond te eten.
- Je huid en tanden blijven mooier.
- Je geeft het goede voorbeeld aan anderen, vooral aan je kinderen.
- Je kost minder aan de ziekteverzekering waardoor er meer geld is voor zeldzame en ernstige aandoeningen die we niet kunnen voorkomen door gezond te leven.
De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt aan te eten volgens
de actieve voedingsdriehoek. Dit betekent: gezond, gevarieerd, voldoende
en lekker eten, en dit volgens de gezondheidsdriehoek. Bovendien wordt
aangeraden elke dag minimum 30 minuten te bewegen. Wandelen, fietsen,
zwemmen, eens goed doorwerken in de tuin of in het huis…
WATER
Probeer 1.5 liter water per dag te drinken, vul eventueel aan met koffie
of thee. Vermijd frisdranken, fruitsappen, alcohol, …. Beperk ook
lightdrank: max 0.5l/dag
GRAANPRODUCTEN EN AARDAPPELEN
Neem 3 hoofdmaaltijden en kies dan telkens voor een graanproduct of
aardappelen. Dus 2x per dag bruin brood, havermout of granen. En 1x per
dag een warme maaltijd met aardappelen, rijst of pasta. Neem liefst
volkorenrijst/pasta.
GROENTEN
Vul bij de warme maaltijd een kwart van je bord met aardappelen, rijst
of pasta, de helft van je bord met groenten. Probeer dagelijks verse
soep of rauwkost bij de boterham of tussendoor te eten. Zo kom je aan de
gewenste 2 porties per dag.
FRUIT
Eet 2 à 3 porties fruit/dag 1 portie = 1 hand. Neem als tussendoortje of bij de maaltijd of eet een lekker fruitslaatje
MELKPRODUCTEN OF CA-VERRIJKTE SOJAPRODUCTEN
Dit heb je nodig om je botten te versterken. Neem 3-4 porties per dag.
Eén portie is een glas melk, een potje yoghurt of platte kaas. Kies
magere of halfvolle producten met weinig suiker. Zo kom je aan 350-500ml
per dag. Neem daarbij ook 1-2 sneetjes magere kaas per dag.
VLEES, VIS, EI EN VLEESVERVANGERS
Deze groep heb je niet zoveel nodig. Max 100 g per dag is voldoende,
ongeveer een handpalm. Hiermee vul je het laatste kwart van je bord.
Probeer 2-3x per week vis te eten. Dit mag ook vette vis zijn zoals
zalm. Beperkt het aantal eitjes tot 2/week.
SMEER- EN BEREIDINGSVETTEN
Neem 1 eetlepel per dag. Neem liefst olie of vloeibare boter om te
bakken. Indien je smeert, gebruik dan een zachte smeerboter en smeer
dun.
VOORBEELD GEZONDE DAG
… SUCCES! EN STEL NIET UIT!
- Ontbijt: Kom havermout met halfvolle melk
- Tussendoor: stukje fruit
- Middageten: Bruin brood + mager beleg + rauwkost
- Tussendoor: potje yoghurt
- Avondeten: Soep + Hoofmaaltijd met groenten en aardappelen, vlees, vis 100gr
- Tussendoor: platte kaas met vers fruit